ИЗБОРИ

Официална страница на Общински сбор - Пловдив Адрес 4000 Пловдив ул. “Княз Александър I” № 27 трети етаж вляво , ел.поща: atakaplovdiv@abv.bg

Трябва да бъде съюз на суверенни държави-членки, като всяка една от тях участва с равен брой депутати


- Политическа партия АТАКА е № 20 в бюлетината за предстоящите евроизбори. Г-н Сидеров, каква е позициите на България в Европейския съюз? Подкрепяте ли политически и икономически санкции на ЕС срещу Русия?
- Категорично не подкрепяме санкции срещу Русия. Също така сме против забранителния списък на руски политици, бизнесмени и т.н., които са с наложена забрана за пътуване на територията на ЕС. Много се прескача този въпрос, все едно това не е санкция, а е точно такова. На 7 или 8 май в България трябва да дойде Сергей Нарижкин, който е спикер на руската Дума. Аз няколко пъти питах председателя на българското Народно събрание Михаил Миков какво ще правят като пристигне г-н Нарижкин у нас. Ще го спрат, ще го върнат от летището, ще го арестуват на летището ли? Какво точно ще направят? Отговор няма.
- Сега като бяхте в Москва какво казват руснаците?
- Казват, че има уговорена визита и толкова.
- Ще се качи ли на самолета този човек да дойде и да разбере, че няма да бъде пуснат?
- Доколкото разбрах, той е готов да се качи и мисля, че ще го направи. От българска страна ще бъде интересна реакцията. Разговаряхме с шефа на апарата на Думата и казах на г-н Нарижкин, че група на АТАКА ще чака на летището да го посрещне. И ако там има някакви проблеми за него и се опитат да го арестуват или нещо такова, ще се намесим.
- Как ще се намесите?
- Ще се намесим като народни представители естествено, няма да търсим някакъв конфликт. Въпросът е в това, че българската страна продължава да си мълчи и това е много лошо. За мен е възмутителен двойният стандарт и цинизмът при представителите на други партии, които казват, че не подкрепят санкции срещу Русия, но тяхната партия и съответно правителството ги подкрепя. Примерно социалистите. ГЕРБ казват също с половин уста, че не е хубаво да има санкции, но не само ги подкрепят, ами гласуват с две ръце в ЕНП за санкции и например да се спре „Южен поток“, който е най-яката санкция срещу нас и Русия.
- Кои държави трябва да приеме през този мандат Европейският съюз?
- Първо Европейският съюз аз го наричам Американски съюз с център-седалище Брюксел. Американският съюз с център Брюксел трябва да стане друг, различен и тогава да говорим дали да приема други държави или не. А след 5 години може и да не съществува.
- Какви трябва да бъдат българските условия за членство на Македония в Евросъюза?
- Тя не заслужава членство. Македония е изкуствена държава. България обаче трябва да постави условия там да прекратят преследването срещу българи, да прекратят с претенциите, че има македонско малцинство в България и да прекратят цялата антибългарска дейност, която се води, финансира от държавата.
- ЗА или ПРОТИВ Турция в ЕС?
- Категорично ПРОТИВ. Турция никога не е била европейска и няма да бъде европейска държава.
- Каква е позицията ви за „Южен поток“?
- За „Южен поток“. Категорично ЗА и тук има един много важен въпрос, по който може да се работи в ЕС, т.е. да се поддържа проекта и да се разобличава лобизмът. Имаше една резолюция, инициирана от ЕНП, с която практически се опитват да спрат „Южен поток“. А срещу това трябва да се работи и да се разобличават тези, които се подписаха от българска страна. Защото имаме български евродепутати, които са подкрепили тази резолюция, която е антируска, но е и антибългарска, защото „Южен поток“ е полезен за България и за още няколко европейски държави.
- Ако България намери много природен газ в Черно море?
- Абсолютно никакъв проблем няма да има, ако България намери газ, той да влиза в тази тръба или в друга тръба, която можем да направим също с руско-български проект. Това е въпрос на договаряне между двете страни. Категорично съм на мнение, че руснаците няма да имат против да се транспортира български газ. От Брюксел обаче могат да имат против, защото им се разваля схемата.
- Ако намерим друг доставчик, който е конкурентен на руснаците?
- Няма такъв. Всички варианти, които в момента се коментират, са нереалистични. Те се говорят само по една-единствена причина, че има натиск от САЩ.
- Трябва ли ЕС да стане енергиен съюз и да преговаря с Русия за еднакви цени на природния газ за всички страни – членки?
- Не, защото това не е еднакво изгодно за различни държави. Покупко-продажбата на газ трябва да бъде предмет на двустранни договори. Едни са условията в България, други в Германия. България може да договори и по-евтин газ. Аз например ви уверявам, че ако съм министър-председател, ще уговоря по-евтин газ с Русия. Знам как да го направя и знам, че ще стане. Това е въпрос на политика на самата България. Една и съща цена е невъзможна за Европейския съюз, просто условията са различни, транспортът е различен и т.н.
- Подкрепяте ли Европа да добива шистов газ?
- Категорично  не. Бяхме инициатори на такава кампания и смятам, че трябва да има забрана за добив на шистов газ в европейските държави, защото това не е пустинята Невада. Европа е много по-гъсто населена, много по-големи щети ще има при добив на шистов газ. Освен това съм и против това търговско споразумение, което в момента се подготвя тайничко, лобистки с Щатите, което отваря вратата на ГМО за Европа. В България даже не се коментира тази тема. Евросъюзът трябва да се реконструира.
 - Подкрепяте ли ЕС да стане федерална държава?
- Не, трябва да бъде съюз на отделни, суверенни държави-членки, като всяка една от тях участва с равен брой депутати. Логиката да бъде – една държава – един глас. Ако трябва да е истински съюз на държавите-членки, примерно по 20 депутати от държава, прави горе-долу сегашния брой и те ще са с еднаква тежест, независимо дали е Люксембург или Франция.
- Трябва ли обща армия на съюза?
- Не, всяка държава да изгражда своя армия и да има координация между тези армии, ако има някаква външна опасност.
- А общи данъци?
- Не. Данъчната политика е инструмент за гъвкавост на отделната държава. Тя не трябва да бъде обща.
- ЗА или ПРОТИВ банковия съюз?
- ПРОТИВ, тъй като централизирането на банковата дейност отдавна е доказано. Писал съм текстове по този въпрос. Аз съм и против еврото да бъде една валута за всички. Това лишава отделната държава от гъвкавост, от игра с валутните разлики. Еднаквостта, уеднаквяването не работи за интересите на страната.
- Как гледате на общо законодателство на Евросъюза срещу организираната престъпност и корупцията?
- Това означава нова Римска империя. Всяка държава трябва да има собствено законодателство. Абсолютно не е задължително България да има такова законодателство, каквото има Австрия или Франция. Има си специфични разлики. Трябва да има координация, разбира се, сътрудничество между правораздавателните системи, но не и обща система съдебна.
- Трябва ли ЕС да помага на бедните в Африка, Азия и други части на света?
- ЕС първо трябва да реши проблема с бедните в самия Европейски съюз. В България живеят мизерно достатъчен брой хора, за да се замисляме за Африка и Азия. Има достатъчно бедни в Европа, нека да решим първо техния въпрос и на първо място българите, защото сме най-бедната държава.
- Трябва ли ЕС да въведе визи за гражданите на САЩ, ако не бъдат отменени бързо американските визи за българите и за други в тези рамки?
- Отдавна ЕС трябваше да го направи, ако е наистина изпълнителен в своите си правила. Отделно и България пък също трябваше да го направи. Трябва да има визи за американците. Те се гаврят с нас, ние обаче им се слагаме.
- Какво е мнението ви за авторските права или свободата в интернет?
- Авторските права си имат своя начин да се защитават и да си получават печалбите. Що се отнася до свободата в интернет, ние бяхме против АКТА. Свободата в интернет трябва да се запази и да се бяга от всякакви внушения, че заради тероризма се посяга на свободата. Аз съм против всякакви ограничения, които застрашават свободата на гражданите в отделните държави, под предлог, че страшни терористи вилнеят по света. Тези терористи ги създават същите центрове, които след това слагат ограничение и целта е да се контролира гражданина, да му се сложи чип, да му се сложи печат, както се пише в Библията, и той да стане сива мравка в мравуняка. На това трябва да се противостои и да не се слушат гласовете за опасности от световния тероризъм.
- Повече или по-малко държава в икономиката на Европа, социална политика или предприемачество, публични разходи или частни инвестиции?
- Подчертавам категорично – повече държава в икономиката, тъй като това в момента изобщо не е практика на Евросъюза. ЕС освен че трябва да бъде реконструиран, трябва в него да се вкарат ценности, които бяха пропуснати. Сега няма никаква социална политика съюзът. Той работи само като лобист на големите компании, на големите концерни и отваря пространствата пред тях.
- И накрая, ЗА или ПРОТИВ Европа на християнските ценности – сексуално възпитание в ранна детска възраст, свобода на гей-бракове и аборти, отпадане на приказки от учебниците, в които майката гледа децата вкъщи?
- Категорично ЗА християнските ценности в Европа. Казах вече, че трябва да се пренапише Уставът на Европа и там да влязат християнските ценности, защото бяха извадени, а освен тях други няма. Евроатлантически ценности няма, така че християнските трябва да се заложат в условията на ЕС и оттам да се каже категорично, че не може да има гей-бракове, не може да има трети пол. Господ е създал два пола. Не може да се легитимира кръвосмешението, педофилията и т.н., което го искат определени евродепутати и кръгове в Европарламента. Не знам защо си правят оглушки нашите български евродепутати. Даже някои от тях подкрепят подобни декларации.

Волен Сидеров в предаването „Седмицата“ на Дарик радио, излъчено на 26 април 2014 г.

АНКЕТИ

Смятате ли, че програмата на АТАКА ще извади България от кризата?

Кой е тук ?

В момента има 89  гости и няма потребители и в сайта

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com